Horloge inleveren in Rotterdam-West

Wanneer de politie in Bospolder-Tussendijken (Rotterdam-West) weer eens een auto in beslag genomen heeft, paradeert ze er een paar extra rondjes mee door de wijk, zodat iedereen kan zien dat er weer een slag gewonnen is tegen de vier criminele Marokkaanse families waarmee al jaren een machtsstrijd gaande is. De politie staat op achterstand, simpelweg omdat ze niet 24 uur per dag overal aanwezig kan zijn. Dat kunnen die families wel. De overlast voor (vaak eveneens Marokkaanse) buurtbewoners is groot.

Omdat de criminelen de truc met de auto’s inmiddels wel kennen, kondigde de politie vorige week een nieuwe maatregel aan: ook dure jassen en horloges moeten eraan geloven. De wijkagent weet uiteraard precies welke gasten hij op de korrel wil nemen, maar kan moeilijk een lijst met namen publiceren voor wie het nieuwe beleid geldt. Ze zijn immers niet veroordeeld. Dus werd de maatregel in algemene zin openbaar gemaakt.

Etnisch profileren

Logisch gevolg: ophef onder juristen. Dit kan immers leiden tot willekeur en etnische profileren. Je zult zien dat de politie zich uitsluitend op Marokkanen gaat richten (hetgeen door onderzoek bevestigd zal worden, want het doel is immers inderdaad een specifieke groep mocro’s het leven zuur te maken). Het is tenslotte niet zo lang geleden dat rapper Typhoon van de snelweg gehaald werd wegens de combi van huidskleur en dure auto.

Je kunt er donder op zeggen dat in Bospolder-Tussendijken ook mensen staande gehouden gaan worden die volkomen legitiem aan hun (nep) Rolex gekomen zijn. Maar bij het beoordelen van het totaalplaatje mag de situatie on the ground best leidend zijn. De waterdichte aanpak om geen regels te overtreden is niets doen. Maar dat is nou juist weer geen optie. (sg)