Michelle van Dijk – Darko’s lessen

Darko is twintig en geilt op zijn taaljuf Janna. Het is wederzijds. Dat is de premisse van Darko’s lessen, de debuutroman van Michelle van Dijk. Tussendoor verdient Darko de kost als verhuizer in Rotterdam en laat hij de clichés over Oost-Europeanen over zich heen komen. Terwijl hij helemaal geen Pool is, maar Serviër.

Gaandeweg schuift de affaire tussen Darko en Janna naar de achtergrond. Darko was elf toen hij met zijn moeder clandestien naar Nederland kwam, terwijl de Navo bommen gooide op Belgrado. Wat is er toen gebeurd? Waar is Darko’s vader, wat is de rol van zijn eveneens afwezige stiefvader en waarover wil zijn moeder niet praten? Wat begint als een ongemakkelijke love story eindigt als een verhaal over oorlogstrauma’s.

Het knappe van Darko’s lessen is dat beide geschiedenissen naadloos in elkaar overlopen. Van Dijk zit haar hoofdpersoon op de huid in afgemeten zinnen. Geen aanstellerij, noch over teleurstellingen in de liefde, noch over angstige momenten op het schoolplein en aan de grens. Darko is een working class hero, die in de Nederlandse literatuur zelden een plek krijgt. Ik moest soms denken aan het werk van de Amerikaan Russell Banks, die het leven ook niet mooier of lelijker maakt dan het is. Kortom, een aanrader.

PS: Disclosure achteraf: ik zat in de jury die Michelle ooit de Write Now! prijs toekende.