Wil ik een kernoorlog eigenlijk wel overleven?

Soms krijg je van die spam die je toch even aan het denken zet. Dit was er zo eentje. Het was een plaatje met de volgende tekst erbij (ik heb de linkjes maar even weggelaten, maar laat mij u verzekeren dat ik maar één klik verwijderd was van de aanschaf van een cheapo nucleaire bunker die me door een kernoorlog heen zou trekken):

Ever wondered if you live close to a potential nuclear target? Even if you live in a small town or rural area… don’t think you are safe. Not all strategic targets are in heavily populated areas. Find out if your county is close to ground zero. US Nuclear Target Map. Do You Live in The Danger Zone? I’ll also show you how a 70-year-old veteran built a small nuclear bunker a root cellar in his backyard with $421… Easy to Build Root Cellar in Your Own Back Yard

Maar wat ik mij dus afvroeg: stel dat ik zo’n ding koop en ingraaf in mijn achtertuin in Rotterdam-West, stel dat ik de nucleaire holocaust overleef, wat dan? De andere overlevenden zijn gevaarlijke overlevingsfreaks, die ik ken uit de verfilming van The Road. Daar word je helemaal niet gelukkig van. Het enige wat je rest, mocht je de straling overleven, is een dagelijks gevecht om je leven en je waardigheid. Laat maar, denk ik dan.

Tegelijkertijd bleef ik gefascineerd naar het kaartje kijken. De maker heeft vrij behendig de dichtst bevolkte gebieden gemarkeerd. Hij gaat ervan uit dat mensen zich gebonden voelen aan een plaats en ter plekke willen overleven. Maar als je de dreiging echt serieus neemt, waarom verhuis je dan niet naar South Dakota? Dat is die bijna lege vlek boven in het midden. Alleen in de grootste stad van de staat, Sioux Falls, gaan de bommen vallen.

Nou ja, dat soort dingen dus. Iemand heeft de moeite genomen dit in elkaar te knutselen. Omdat hij denkt dat er mensen in zullen trappen. Die mensen fascineren me. Maar ik kom ze liever niet tegen als hun paranoia onverhoopt terecht blijkt te zijn.