Trumpista Elliott Broidy heeft niet zo’n goede week

Een paar dagen geleden werd de mail van Elliott Broidy gehackt, een dubieuze zakenman die hoog in de boom zit bij de Republikeinse partij en een belangrijke sponsor van de Trump-campagne is. De BBC legde de hand op de mails en kwam er zo achter dat Elliott Broidy vorig jaar op verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten bij Trump heeft gelobbyd voor het ontslag van minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson, omdat die de boycot van Qatar niet steunde. Trump behield Tillerson, maar liet zich wel zeer negatief uit over Qatar (inmiddels is hij bijgedraaid).

Een paar dagen eerder was er ook al slecht nieuws voor Broidy, toen de Wall Street Journal onthulde dat hij voor 75 miljoen dollar geprobeerd had om het Amerikaanse onderzoek te stoppen naar het 1MDB-schandaal, waarbij miljarden zijn verdwenen uit het Maleisische investeringsfonds.

Gisteren kwam Al Jazeera met een nieuwe affaire rond Broidy, die overigens ook dikke maatjes is met Netanyahu. Volgens de Qatarese zender is Broidy ook een betaalde lobbyist voor de Russische bank VTB, waartegen Amerikaanse sancties van kracht zijn. Qatar zat volgens Broidy ook achter de hack van zijn mail.

Gevangenis

Wie dergelijk lobbywerk voor buitenlandse actoren verricht moet zich in de Verenigde Staten als zodanig registreren. Het lijkt erop dat Broidy dat niet gedaan heeft. Geen wonder dat hij inmiddels in het vizier is van speciale aanklager Robert Mueller, aanvankelijk als bijvangst in het onderzoek naar George Nader, een Amerikaans-Libanese zakenman die ook namens de Emiraten Trump probeerde te bewerken. Vanwege zijn rol in de Republikeinse partij lijkt Elliott Broidy echter een grotere vis, die zomaar de gevangenis in zou kunnen draaien.

Het is nog altijd niet de smoking gun die aantoont dat Trump een speelbal is van buitenlandse mogendheden met minder sterke democratische tradities. De man is eenvoudig te manipuleren, maar zo volatiel dat het effect ervan niet beklijft. Systematisch iets gedaan krijgen van Donald Trump is onmogelijk.

De zich ontvouwende Broidy-zaak laat wel kraakhelder zien dat de door Mueller onderzochte problemen verder reiken dan Russiche inmenging tijdens de verkiezingen. Het toont ook dat het niet alleen om Trump gaat, maar om zijn hele partij. Elliott wordt namelijk al langer in verband gebracht met gesjoemel. Het geld dat hij inbrengt is voor de Republikeinen echter belangrijker dan de odeur die om hem heen hangt. America First, tenzij iemand anders hoger biedt. (sg)