Welkom, toekomstige bibliotheeklezer, dit zijn de highlights

Vanaf vandaag wordt mijn site digitaal gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek. Deze post is er dus voor toekomstige lezers die de eerste gearchiveerde versie oproepen. De rest van de voorpagina vertelt wel zo’n beetje wie ik ben en wat ik doe, dus dit is meer een wegwijzer wat de highlights van de site zijn.

Top Tien

Op dit moment zijn dit de tien best bekeken blogs:

  1. Fuck yeah, ik ben van de elite. Verreweg het populairste blogje, dat een beetje viral ging in december 2016.
  2. Zeven Rotterdamse blogs die je moet kennen. Een simpel overzichtje met een clickbait titel. Het werkt. Wie googlet naar Rotterdamse blogs komt hier uit.
  3. Schroevendraaier zoekt grip. Een column die ik ooit voor De Ingenieur schreef. Komt hoog in Google als je zoekt op schroevendraaiers. Vermoedelijk leidt dit tot teleurgestelde lezers, want echt concreet advies is er niet te vinden.
  4. Waarom ik geen Marokkaan ben. Een haastig voor Sargasso geschreven korte column waarin ik uitleg dat emancipatie een strijd is die door de te emanciperen groep zelf gestreden moet worden.
  5. Verslaafd aan Grepolis. Nog een column uit De Ingenieur. Over verslaving aan online games.
  6. Korte rokjes en analyse. En nog een column uit De Ingenieur. Deze belandde met een link op een verzamelpagina over korte rokjes. Bij iedere zonnige dag zie ik een piek in de statistieken.
  7. Maak je eigen cookiewaarschuwing. Een programmeerinstructie zoals er talloze zijn. Geen idee waarom die van mij door Google zo gewaardeerd wordt.
  8. Emancipatie in eigendom. Een langer artikel dat hetzelfde punt maakt als nr 4. Mensen vinden het via de link onderaan nr 1. Interne coherentie op de site werkt!
  9. Lastige lamp. De vierde column uit De Ingenieur in de top tien. Kennelijk waren het toch best goede columns.
  10. Woonvisie of niet: er worden geen 20.000 woningen gesloopt in Rotterdam. Ik liet even wat rekensommetjes los op een stukje lokale symboolpolitiek.

Favorieten

Naast de favorieten van de bezoekers heb ik natuurlijk zelf ook een aantal highlights waar ik met plezier op terug kijk. Volgens mij staat er wel een aantal goede essays op de site, over militarisme en christendom, bijvoorbeeld, en over ontwerp en morele noodzaak. Sowieso is filosofie/ethiek van de techniek een onderwerp dat regelmatig terugkeert. De meeste zijn terug te vinden in de categorie ‘artikel’.

De vele recensies van films en boeken hebben vermoedelijk geen eeuwigheidswaarde. Er zijn heel veel blogjes over politieke dagkoersen, onder andere in de vorm van microcolumns. En er zijn dossiers WaterFront en Watt voor wie zich wil verdiepen in een stukje lokale cultuur en politiek waar ik nauw bij betrokken was. En er valt natuurlijk soms ook wat te lachen, bijvoorbeeld in dossier mediabox of in de categorie ‘satire’ – maar ook daarvoor geldt dat de tijd er zijn tanden in zal zetten.

Koninklijke Bibliotheek

En, just for the record, hier is het bericht dat de Koninklijke Bibliotheek me stuurde:

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 8 maart 2018. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies zijn te raadplegen binnen ons eigen gebouw. Ze zullen ook beschikbaar worden gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB zodra dit juridisch mogelijk is.