Mijn site en de nieuwe privacywetgeving

Vandaag gaat de nieuwe Europese privacywetgeving AVG in. Die is nogal strikt over wat je allemaal met persoonsgegevens mag doen in een zakelijke context. Omdat ik zzp’er ben is deze site ook onderdeel van mijn persoonlijke marketing en bijgevolg een zakelijke context. Zodoende kwam ik voor de keuze: door allerlei hoepels springen en voortdurend alert blijven, of alle persoonsinformatie uit de site slopen. Ik heb gekozen voor het laatste.

Het is op zich wel jammer, maar de interactie met mijn stukjes is toch al voor een groot deel verschoven naar Facebook en Twitter. Ik plaats ze vooral hier omdat ik het copyright kwijt ben als ik ze direct op Facebook zet. En u weet, bij Facebook en Twitter is uw privacy in goede handen. Althans, ze voldoen vast netjes aan de wet. Enfin, deze manoeuvre heeft de volgende consequenties:

  • Reageren is vanaf vandaag niet meer mogelijk op de site. Maar nog wel op Facebook en Twitter dus.
  • Alle oude reacties, voor zover niet verwijderd, zijn geanonimiseerd. IP- en mailadressen zijn uit mijn database verwijderd. Herkenbare namen zijn verwijderd, in sommige gevallen ook uit de reactie zelf, als die daardoor herleidbaar werd.
  • Abonneren op mijn blog is niet meer mogelijk. Bestaande abonnementen zijn gecancelled.
  • Google Analytics is verwijderd, omdat dit vrij gedetailleerde data oplevert die ik kan inzien. Google kan nog steeds zien dat u deze site bezoekt, omdat ik Google Fonts gebruik, maar dat levert geen data op waarvoor ik verantwoordelijk ben. Google bezweert overigens niets met de Font-data te doen.

Er hangt bij mijn weten nog één issue in de lucht, die mijn aandacht heeft. Deze site gebruikt WordPress/Jetpack om statistieken bij te houden. Ik vind het wel fijn om een beetje te zien hoeveel bezoekers ik trek. Voor zover ik nu kan nagaan ben ik niet de eigenaar van de data (waarvan alleen het IP-adres een persoonsgegeven is) die WordPress voor dit doel verzamelt. In elk geval heb ik er geen toegang toe. WordPress zelf is nog druk doende met compliance.