Pedro Antonio de Alarcón: The three-cornered hat

De burgemeester heeft een oogje op de vrouw van de molenaar. Dus laat hij op een avond de molenaar wegroepen door de politiecommissaris, maar vlakbij de molen valt hij lelijk in het water. De vrouw van de molenaar, die de truc doorheeft, strijkt de hand over het hart en stopt de burgemeester in bed, terwijl ze zelf de dokter gaat halen. De molenaar, ondertussen, ontsnapt aan de politie en keert huiswaarts, waar hij de burgemeester in zijn bed aantreft. Woedend trekt hij diens kleren aan en spoedt zich naar de stad om de burgemeestersvrouw te verleiden. En dan …

Enfin, veel diepzinnigheid komt niet te pas aan het plot van Pedro Antonio de Alarcóns novelle The three-cornered hat, gebaseerd op een Andalusisch volksverhaal. Maar de auteur dient het allemaal smakelijk op en het was bij verschijnen (1874) dan ook een groot succes. Later werden er nog een opera en een ballet van gemaakt. Prima boekje voor een avond licht vermaak.