Antonio Tabucchi: Pereira maintains

Dr Pereira is, in de naar hem vernoemde roman van Antonio Tabucchi, redacteur van de cultuurpagina van een rechtse krant in het Portugal van de jaren dertig. Een gezapig baantje dat hem in staat stelt zich volop zorgen te maken over zijn gezondheid. En zich vooral niet met politiek te bemoeien. De fascistische dictatuur in zijn land neemt steeds naargeestiger vormen aan. Zo lang hij brave stukjes over vaderlandslievende schrijvers pent, is er niks aan de hand.

Dan komt een jongeman op zijn pad die een inkomen nodig heeft. Pereira geeft hem een column. Maar de jongeman schrijft allemaal stukken over linkse schrijvers. Pereira plaatst ze niet, maar betaalt ze wel. De jongeman gaat een medestander zien in Pereira, die zo langzaam maar zeker in een hoek gedreven wordt en uiteindelijk besluit een statement te maken.

De Italiaanse auteur Antonio Tabucchi woonde zijn halve leven in Portugal. De andere helft doceerde hij Portugees aan Italiaanse universiteiten. De vertrouwdheid met het land en de periode straalt van de bladzijden af. Tabucchi neemt rustig de tijd om zijn lezers mee te nemen in het kalme leven van de hoofdpersoon, dat gestaag steeds verder onder druk komt te staan door de politieke omstandigheden. De roman is bovendien goed geschreven, maar vanwege het kalme tempo ook nogal voorspelbaar.