Magda en Mulai Ahmed al Raisoeni

Magda is overal zit vol met historische verwijzingen en cameo’s. Een daarvan zit in de achternaam van Dede en Magda’s vader, Hamid al Raisoeni. Zo’n veelvoorkomende familienaam is dat niet in Marokko en wie erop googlet komt dan ook snel bij de naamgever, Mulai Ahmed al Raisoeni (1871-1925). De Osama bin Laden van Marokko, zoals Historisch Nieuwsblad hem ooit karakteriseerde.

Die karakterisering doet Al Raisoeni niet helemaal recht, al zijn de parallellen onmiskenbaar. Al Raisoeni kwam uit een prominente familie, kreeg ruzie, bracht als gevolg daarvan jaren in de gevangenis door en ontwikkelde daar een schijt aan alles. Hij werd roverhoofdman en piraat, maar zijn voornaamste business bestond uit het kidnappen van prominente (westerse) lieden voor losgeld. In één geval veroorzaakte hij er een internationaal incident mee, waaruit hij al overwinnaar tevoorschijn kwam: hij werd pasha van Tanger. Niet voor lang. Maar na wat politiek machinaties toch weer wel. Uiteindelijk was er een jongere deugniet uit het Rifgebergte die hem afzette en in de gevangenis wierp, waar hij stierf.

Sultan van de bergen

Al Raisoeni’s reputatie is gemengd. Hij heeft de nodige wrede martelingen en moorden op zijn naam staan. Anderzijds was hij wel de man die zich niet door westerse machten liet ringeloren, zoals Marokko’s sultan indertijd. In het westen is het beeld van hem voor een belangrijk deel bepaald door een biografie van Rosita Forbes, die in het jaar van Al Raisoeni’s dood verscheen en in het Nederlands vertaald werd als ‘Raisoeni, de sultan van de bergen’. En hij werd in een zwaar geromantiseerde film gespeeld door Sean Connery.

Kortom, een dubieuze figuur, rebels en zelfzuchtig, maar in zijn voortdurende strijd tegen het gezag ook iemand die tot de verbeelding spreekt. En daarmee een uitstekende voorvader voor Dede Singh, de hoofdpersoon van ‘Magda is overal’, die zich op de schaal van innemend naar misdadig ook zo lastig plaatsen valt (waarom Dede van achteren Singh heet in plaats van Al Raisoeni legt de roman uit).