David Vann en Willy Vlautin bij Boek & Meester

In april doen twee Amerikaanse auteurs Rotterdam aan voor een goed gesprek met Ernest van der Kwast bij Boek & Meester: David Vann (maandag 1 april, Bibliotheektheater) en Willy Vlautin (maandag 29 april, Worm). De laatste is ook singer/songwriter en schijnt zijn gitaar mee te nemen. Koop kaartjes bij het loket van Rotown Magic. Korting voor een combiticket.

Heilbot op de maan is een roman geflankeerd door een aantal korte verhalen (die niet in de Engelstalige editie te vinden zijn, dus de Nederlandse vertaling heeft zowaar een meerwaarde). Ik zou van alles kunnen vertellen over de inhoud (depressieve man geeft zich over aan de zorgen van zijn broer), maar één citaat uit het verhaal Ignatius geeft aardig de sfeer van het boek weer:

Hij trachtte door de donkere put in zijn binnenste naar het allerdonkerste te vallen, dwars door zijn gedachten heen. Een gapende afgrond die opzij slingerde en steeds dieper werd, de spelonk van wat hij zijn moest, maar niet was.

Laat me niet vallen van Willy Vlautin is optimistischer van toon: een enigszins naïeve boerenjongen uit Nevada wil professioneel bokser worden. Je voelt aan dat dat wel eens zou kunnen gaan tegenvallen. Spannend en diep menselijk tegelijk.

Voor een interviewprogramma volstaat het niet dat er een goed boek op tafel ligt. Je hebt ook schrijvers met een verhaal nodig. Dat zit bij dit tweetal wel goed, getuige bijvoorbeeld dit gesprek met David Vann en Willy Vlautin die de titelsong van zijn roman zingt.