5G is op zoek naar een missie

Onderin het hoofdkwartier van SK Telecom, een van Korea’s twee grote telecombedrijven, werd in september met de nodige bombarie T.um geopend, een showcase voor de 5G-toekomst. Op de begane grond zien bezoekers een aantal impressies van een toekomst met razendsnelle dataoverdracht, zoals een auto met een futuristisch dashboard en een online winkel die producten driedimensionaal in de huiskamer projecteert. Een verdieping hoger worden mensen meegenomen op een virtual reality reis, gezeten in een soort achtbaanstoelen.

Dezelfde stoelen zijn ook in trek bij de bezoekers van d.light, de tentoonstellingsruimte onder het hoofdkwartier van Samsung Electronics. Met een virtual reality bril op, ondersteund door een schuddende stoel, ondergaan ze een behoorlijk levensechte ervaring. Net als bij T.um is de tentoonstelling prachtig vormgegeven, met royaal gebruik van grote, contrastrijke schermen.

Kortom, het ziet er kek uit, maar werkt het ook? Pas in september 2017 slaagden Samsung en SK erin een werkende 5G-verbinding te realiseren, tussen SK’s hoofdkwartier en een rijdende auto buiten. Een 360-graden virtual reality video kwam heelhuids over. Knap, maar zo’n video valt met 4G ook te verzenden. Dat geldt ook voor diverse toepassingen waarmee Korea Telecom, de concurrent van SK Telecom, goede sier hoopt te maken tijdens de Olympiade, zoals augmented reality om toeschouwers naar hun plek in het stadion te leiden: zet de camera van je mobieltje aan en over het beeld geprojecteerde pijlen wijzen aan waar je moet zijn. Het is een knap samenspel van sensoren in het stadion, GPS en real-time videoprojectie, maar 5G is er niet echt voor nodig.

Thuishonk

Het grote voordeel van 5G boven 4G zit niet namelijk niet in de eerste plaats in het versturen van grote hoeveelheden data tussen twee punten, al wordt die fors opgevoerd. Het zit in het tegelijkertijd en betrouwbaar versturen van een heleboel kleine beetjes data tussen ontzettend veel punten. Anders gezegd, 5G is nodig voor het internet of things, de miljarden sensoren die continu data willen doorgeven naar het thuishonk. Sensoren ook die niet aan de kabel zitten, maar mobiel zijn. Vandaar de auto’s.

Dashboard van de toekomst volgens SK telecom

Dat de toepassingen van 5g nog niet voor het oprapen liggen tempert het enthousiasme bij de fabrikanten niet. Ook bij 4G kwamen die vanzelf nadat de technologie beschikbaar was. Naar de Olympische Spelen toe is de 5G-race dan ook vooral een prestigestrijd. Het netwerk zal wel lukken, maar zijn de mobieltjes op tijd?

Qualcomm en Intel, de grootste fabrikanten van mobiele chipsets, zijn nog niet zo ver. De afhankelijkheid van die buitenlandse toeleveranciers heeft Samsung altijd dwars gezeten. Daarom begon het de ontwikkeling van een eigen lijn processoren, de Exynos. Middels een razendsnelle inhaalrace presenteerde Samsung in november de Exynos 9810, met vergelijkbare prestaties als de nieuwste chipset van 2018, en ondersteuning voor 5G. Volgens de geruchtenmolen zou de Galaxy S9 nét op tijd klaar kunnen zijn om te claimen dat tijdens de spelen een compleet 5G-netwerk beschikbaar was. Landelijke uitrol in Zuid-Korea is voorzien voor 2019.