Honderdduizend startups per jaar (2)

De K-Startup Grand Challenge is een wedstrijd waarbij startups van over de hele wereld worden uitgenodigd zich, met subsidie, in Korea te vestigen om daar de markt te verkennen. Tegelijkertijd is het een manier om de uitwisseling van talent en ideeën te bevorderen. Van de vele inschrijvers wordt een beperkt aantal uitgenodigd om hun plan ter plekke te komen pitchen.

Een Nederlandse startup die de sprong waagde is Clear Flight Solutions, makers van robotvogels die met flappende vleugels vliegen – een technologie die het Nederlandse bedrijf als enige wereldwijd daadwerkelijk beheerst.

‘Van de veertig startups die drie maanden in Korea mochten komen om een pitch voor te bereiden heeft de helft de mogelijkheid gekregen om hier langer te blijven met het doel een business op te zetten. We hebben ontzettend veel geluk gehad dat we daarbij horen’, vertelt Maira Groot Kormelink van Clear Flight. Ze studeerde in Rotterdam trade management met het oog op Aziatische markten en zag zelf de mogelijkheden voor een innovatief bedrijf als Clear Flight in Korea, dat zich heeft voorgenomen tot de top te gaan behoren op het gebied van drones.

Introducties

Groot Kormelink: ‘De pitch was een ontzettende uitdaging, maar doordat we hier in een programma zitten, krijgen we ook veel introducties. Korea is daarin veel opener dan bijvoorbeeld Japan. Netwerken gaat hier heel makkelijk, maar dat is iets anders dan vertrouwen winnen. We zijn nog altijd hard aan het werk om resultaat te boeken.’

Om haar te ondersteunen bij het leggen van contacten heeft Groot Kormelink haar collega Eugene Chung aangenomen, een voorbeeld van de nieuwe generatie Koreanen die niet zo nodig meer voor een conglomeraat hoeven te werken. In Engeland gestudeerd, terug in Korea een café begonnen en nu dus in de marketing van een buitenlandse startup. Chung: ‘Ik heb meer vrienden die grote bedrijven verlaten om voor zichzelf te beginnen. Je hebt geen senior meer boven je die je vertelt wat je moet doen. Dat maakt je creatief.’

Of Clear Flight Solutions het gaat redden in Korea is nog maar de vraag. De luchtmacht, normaalgesproken een bastion dat voor buitenstaanders onneembaar is, heeft het bedrijf al eens uitgenodigd. Misschien dat er iets van komt.

Lees verder