‘Monument nodig voor wittemangemaakten’

Ooit waren ze de trots van de boreale steppen, tegenwoordig slijten ze hun leven in de marges van de maatschappij: witte mannen, of zoals ze zelf liever zeggen ‘wittemangemaakten’. Een actiegroep vraagt aandacht voor hun lot en pleit voor een monument.

Hoewel de Nederlandse samenleving veel aan hen te danken heeft, lijkt er tegenwoordig weinig waardering te bestaan voor witte mannen. Dat meent althans de actiegroep ‘Blank en Blij’, die zich inzet om de gemarginaliseerde groep te emanciperen.

‘Wij spreken liever van wittemangemaakten of blanke mannen’, zegt woordvoerder Jerry Derksen. ‘Blanke man is de oorspronkelijke term uit onze eigen cultuur, maar die is semantisch uitgepoetst, omdat men vindt dat we er niet meer mogen zijn. Er zijn nog enkele uitdrukkingen in onze taal die eraan herinneren, zoals: ruwe bolster, blanke pit. Maar verder komen we er nauwelijks meer aan te pas in deze door vrouwen, moslims en homo’s gedomineerde samenleving. Dat is de tragiek van ons bestaan.’

Penis

Om Nederland aan hun bestaan te herinneren verlangt de actiegroep onder meer een speciaal aan witte mannen gewijde tentoonstelling in het Rijksmuseum en extra aandacht in het onderwijs. Zo zou er in geschiedenisboeken een sterker accent op de rol van witte mannen moeten komen te liggen.

Derksen: ‘Laat ik een voorbeeld geven. Iedereen heeft het steeds over de slaven die omkwamen tijdens de Transatlantische reizen, maar voor de witte bemanning was dat ook geen pretje, hoor. Onder hen vielen even goed doden door ziekten en uitputting. Bovendien moesten de blanke mannen gewoon werken, terwijl de zwarten in het ruim een beetje mochten luieren. Dat blijft heel erg onderbelicht.’

Een voorstel dat de meeste aandacht kreeg in de media betreft de oprichting van een permanent monument op het Binnenhof. ‘Zelf denken wij daarbij aan een dertig meter hoge penis van massief blank marmer, maar met een paar meter minder zouden we ook al tevreden zijn’, aldus Derksen. ‘We hoeven niet voortdurend in het centrum van de belangstelling te staan, maar de huidige situatie doet geen recht aan de bijdrage die wittemangemaakten hebben geleverd aan de opbouw van Nederland.’ (joop)