Rokende peuter geweerd uit crèche

Luuk (3) is niet meer welkom bij kinderopvang ‘Het Vrolijke Bammetje’ in Surhuisterveen, omdat hij twee pakjes per dag rookt. Zijn moeder is laaiend en dreigt de crèche voor de rechter te dagen. Ook de ouders van Luuks beste vriendje Sem (3) heeft ze op de korrel.

‘Toen Het Bammetje bekend maakte rokende kinderen te gaan weren, schrok ik enorm’, zegt Katja (34). ‘Ik dacht: dat gaan ze nooit voor elkaar krijgen. Maar het rookverbod is er wel degelijk gekomen. Mijn zoon wordt gediscrimineerd vanwege mijn mening. Ik vind dit niet door de beugel kunnen. Daarom overweeg ik naar de rechter te stappen.’

Vroeger rookte Katja zelf ook niet. Het inzicht kwam tijdens een vakantie in Indonesië, vertelt ze: ‘Daar rookt iedereen en die mensen staan dichter bij de natuur dan wij. Toen ben ik gaan nadenken. De warme rook doodt de bacillen in je longen. Dat is heilzaam. Je kookt natuurwater toch ook voordat je het drinkt? Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat de levensverwachting van mensen sterk gestegen is in de twintigste eeuw, terwijl toen ook het roken van sigaretten gemeengoed werd.’

Paniekzaaierij

Terug in Nederland, toen ze in verwachting was van Luuk, begon Katja met roken. Andere moeders vertelden haar dat de foetus daardoor klein blijft. Dat maakt de bevalling makkelijker, zowel voor de moeder als het kind. Het risico van pijnlijke ingrepen, zoals een keizersnede, neemt af. Toen drongen de zegeningen van het roken werkelijk tot Katja door en besloot ze Luuk na de geboorte snel te laten wennen aan nicotinepleisters. Zodra hij zijn vingers een beetje gecoördineerd kon bewegen, gaf ze hem zijn eerste peuk. Op zondag roken ze samen een feestelijke sigaar.

‘Toen ik Luuk voor het eerst naar de crèche bracht, keken ze bedenkelijk’, herinnert Katja zich. ‘Al snel begonnen andere ouders te klagen. Ze vinden dat Luuk de gezondheid van hun kinderen in gevaar brengt met zijn gepaf. Maar ik heb nagedacht over deze beslissing. Als ik van mening was geweest dat ik de omgeving van mijn kind in gevaar breng, had ik wel anders gehandeld. Er is dus niets aan de hand. Allemaal paniekzaaierij.’

Stoomboot

Katja vermoedt dat ‘Het Vrolijke Bammetje’ bang is dat andere ouders hun kind van de crèche halen wanneer Luuk, die inmiddels de bijnaam ‘Stoomboot’ heeft verworven, blijft. ‘Ik zeg niet dat het ze alleen om het geld gaat, maar het lijkt er natuurlijk wel op’, stelt Katja. ‘Hetzelfde zie ik bij de huisarts. Die vertelde me dat Luuk moet stoppen met roken. Maar ondertussen probeert hij gewoon medicijnen voor te schrijven. Luuk en ik gebruiken ahornsiroop tegen de hoest. Dat is veel natuurlijker.’

Volgens Katja zou de overheid onderzoek moeten doen naar de vermeende schadelijke effecten van roken. ‘Luuk is bijna nooit ziek’, zegt ze. ‘Zeker vier niet-rokende kinderen op de crèche zijn vaker ziek dan hij. Dus ga maar na. Ik denk dat er veel nonsens over roken in omloop is. Het zou goed zijn als die verhalen eens ontzenuwd werden.’

‘Het vervelendste vind ik dat Luuk ook niet meer mag spelen met zijn beste vriendje Sem. Terwijl ze zo lief bezig waren. Sem mocht altijd wel een trekje nemen van Luuks saffie. Het is een heel sociaal kind. Ik heb geprobeerd de ouders van Sem tot bedaren te brengen, maar dat is helaas niet gelukt. Dus misschien moet de rechter daar ook aan te pas komen. En anders emigreren we naar Indonesië. Voor de toekomst van mijn kind heb ik veel over.’ (joop)