Reizen in Algerije, deel 2: Annaba en Hippo

Annaba is de eerste grote stad als je vanuit het oosten Algerije binnenkomt. Ik had een taxi genomen uit Tunis (omgerekend 45 euro, in Tunis ’s ochtends te vinden bij Bab Bhar), waarvan de chauffeur me behendig langs alle rijen loodste bij de veiligste grenspost, die bij de kust. De rit kostte zes uur, maar ik was vroeg begonnen, dus had nog de middag om de stad te verkennen.

Behoudens Cours de la Revolution, de centrale allee uit de Franse tijd, met een brede middenstrook vol bomen en terrassen, vond ik Annaba druk en onaangenaam. Smalle stoepen, de wegen bomvol auto’s. Geen omstandigheden voor een leuke stadswandeling. Zo’n stad waarvan je hoopt dat iemand ooit de tegenwoordigheid van geest zal hebben om wat voetgangersgebieden aan te leggen.

Hippo Regis

De reden om Annaba te bezoeken is dat het ooit bekend stond als Hippo Regis, de stad van Augustinus. De ruïnes liggen op loopafstand aan de zuidkant van Annaba. Er is een klein museum, dat speciaal voor mij werd open gemaakt. Het voldoet allemaal niet aan westerse normen, maar de archeologische schatten worden beslist niet verwaarloosd.

De voormalige basiliek uit de tijd van Augustinus is uiteraard het belangrijkste wat er te zien is. Sterker nog, heel veel meer is er niet te zien, al viel mij op dat het riool onder de straten zo netjes bewaard was. Na twee uur heb je Hippo wel van boven tot onder gezien. Als site is het niet indrukwekkend, maar de gedachte dat je op dezelfde grond staat als ooit Augustinus doet toch wel iets.

(Op een nabije heuvel hebben de Fransen een nieuwe basiliek gebouwd en naar Augustinus genoemd. Ik heb niet de moeite genomen er te gaan kijken, want naar binnen kun je toch niet.)

Praktisch

Het busstation van Annaba ligt een eind buiten de stad, langs de snelweg naar het westen. Er is ook een busstation langs de weg naar Hippo, maar dat bedient alleen omliggende dorpen. Aan de overkant van die rotonde is wel de standplaats van de collectieve taxi’s. Middenklasse hotels vind je langs Cours de la Revolution.