Reizen in Algerije, deel 3: Constantine en Timgad

Ik arriveerde in Constantine uit Annaba met een bus die doorreed naar Setif. Dat betekende dat we ergens langs de kant van de weg gedumpt werden. Taxi’s stonden uiteraard te wachten. Constantine zelf dateert uit de Romeinse tijd, maar behalve een verdwaald stuk aquaduct is daarvan niets te zien.

Wat gebleven is, is het spectaculaire uitzicht over de kloof waaraan Constantine zijn bestaan dankt. Een mooie plek om wat over uit te kijken. Constantine heeft een medina met nauwe straatjes waar het om de een of andere reden toch lukt om auto’s door te persen. Historische gebouwen staan er niet aan. De oude kasbah (fort) biedt ongetwijfeld het mooiste uitzicht, maar daar zit tegenwoordig het Algerijnse leger in.

Aan de medina vastgeplakt ligt de nouvelle ville, zoals overal in Noord Afrika waar de Fransen gezetten hebben. Die is ruimer opgezet. Het is allemaal wat minder proppen dan in Annaba. Omdat je hier hoger zit, koelt het ’s avonds ook sneller af. Dat kan helpen om de stad aangenamer te laten aanvoelen. Echte bezienswaardigheden zijn er buiten de kloof niet, maar het is geen straf om hier een dag of twee te verblijven.

Timgad

Wie vanuit Constantine goedkoop naar Timgad wil, kan de bus naar Batna nemen en vandaar met lokaal transport verder. De kans dat je het dan in één dag op en neer redt, is minien. Ik huurde een taxi, reed drie uur heen, liep drie uur rond en reed toen weer drie uur terug. Batna heeft bovendien een hoger risicoprofiel volgens de Nederlandse ambassade. Kortom, ik zou gewoon die vijftig euro voor de taxi uittrekken.

Timgad zelf is indrukwekkend. Zorg wel dat je zelf informatie meeneemt, want ter plekke is er weinig aangegeven. Zorg ook dat je een liter water per uur drinkt, want in de zomer stijgt het kwik tot boven de veertig graden (al zou het me niet verbazen als het hier in de winter sneeuwt). Ik ga niet opschrijven wat er allemaal te zien is. Het filmpje spreekt voor zich.

Praktisch

Constantine heeft meerdere busstations. Taxichauffeurs zijn de beste bron van informatie voor welke je waar vindt. Setif kun je de hele dag door bereiken, maar voor verdere bestemmingen kun je beter op tijd beginnen. Bij de Mega Food in de arkade ten zuiden van de Place des Martyrs maakt men verse maar behoorlijk vette pizza’s. Ook de kleinste is een hele kluif voor één persoon.