Reizen in Algerije, deel 4: Setif en Djémila

Setif, de uitvalsbasis voor Djémila, is de meest conservatieve stad die ik op mijn reis tegenkwam. Ik leid dat af uit het percentage vrouwen met hoofddoek op straat (meer dan de helft) en het volume van de luidsprekers op de moskeeën. Het stadsbestuur heeft autoverkeer verbannen uit de belangrijkste winkelstraat. In plaats daarvan rijdt er een tram. Er zijn parken en volop bankjes om te zitten. Setif is daardoor een aangename stad om wat rond te dwalen (al is het aantal bezienswaardigheden nul).

Djémila

Op een kilometer of veertig van Setif (voorheen Colonia Sitifis) bevindt zich Djémila (voorheen Cuiculum). Vanwege het offerfeest moest ik mijn schema indikken en in een middag op en neer, zodat ik een taxi heb genomen. Het valt echter ook goed te doen met openbaar vervoer: eerst met de bus naar El Eulma, dan met kleiner transport verder. De rit naar Djémila gaat door glooiend heuvellandschap dat buiten de zomer vermoedelijk heerlijk groen is.

Net als bij Timgad geldt dat je zelf voor je informatie moet zorgen, want ter plekke is er weinig. Mis het museum niet, want er zijn enkele prachtige dingen te zien. De Romeinse stad ligt tegen een heuvel aan gebouwd, zodat je van bovenaf een prachtig overzicht hebt. Verder laat ik de beelden graag voor zich spreken.

Praktisch

Setif heeft één groot busstation, min of meer op loopafstand van het centrum. Ook de collectieve taxi’s bevinden zich daar. Aan de winkelstraat bevinden zich diverse cafés en fastfood restaurants. Bovenin het winkelcentrum bevindt zich een uitgebreid food court. Vanaf een uur of zes begint dat echter te sluiten.

Uit tijdgebrek heb ik niet meer in het stadje Djémila zelf kunnen rondkijken, maar het ligt mooi tussen de pijnbomen op een berghelling en ik heb verschillende hotels gezien, dus het is mogelijk om daar te overnachten in plaats van in Sétif.