David Grossman praat bij B&M over Het leven speelt met mij

Oorspronkelijk zou David Grossman in het voorjaar naar Rotterdam komen om bij Boek & Meester te praten over zijn nieuwe roman Het leven speelt me mij. Toen werd het najaar en uiteindelijk wordt het een virtueel interview, aanstaande zaterdag 17 oktober om 20 uur. Er is beperkt plaats voor publiek in Arminius, maar het gesprek tussen Grossman en Ernest van der Kwast is ook via Zoom te volgen (kaartjes).

De roman gaat over Vera, een Joodse communiste die in de Tweede Wereldoorlog samen met de liefde van haar leven als partizaan vocht, maar daarna in ongenade is gevallen. Omdat ze weigert haar man af te vallen, wordt ze naar een strafkamp gestuurd. Haar dochter Nina wordt bij een tante ondergebracht. Voor het meisje voelt dat als verraad: haar moeder had ook kunnen kiezen de loyaliteit aan haar kind voorrang te geven boven die aan haar man.

Strafkamp

De actie speelt zich ruim vijftig jaar later af. Vera is negentig, Nina een eindje in de zestig. Er is een kleindochter, Gili. Er is een schoonzoon Rafi, die altijd van Nina is blijven houden, ook al heeft ze hem in de steek gelaten om aan een zwerftocht over de wereld en langs talloze mannen te beginnen. Voor haar moeders verjaardag is Nina even terug op de kibboets. Het viertal besluit samen op pad te gaan naar het voormalige strafkamp op het Kroatische eiland Goli Otok, om Vera het complete verhaal te laten vertellen.

Er zijn wel wat plotwendingen, maar geen grote verrassingen. De roman richt zich op het uitdiepen van de relatie tussen Vera en Nina, en tussen Vera en haar overleden man Miloš. Daarbij komt Vera verreweg het best uit de verf, misschien omdat ze gebaseerd is op een vriendin van David Grossman, Eva Panić Nahir. Vertelster Gili en haar vader Rafi blijven figuranten.

Misschien haalt dit boek daarom niet het niveau van Komt een paard de kroeg binnen. Daar concentreerde Grossman zich geheel op de pijn van zijn hoofdpersoon en verteller. Geen franje of bijfiguren die ook wat aandacht verdienen. Het leven speelt met mij is een liefdevolle roman over een beschadigde moeder-dochter-relatie, maar tijdens Gili’s zijpaden dacht ik regelmatig: kom, snel terug naar Vera.