John Boyne komt naar Rotterdam

Guiding Voices haalt de Ierse auteur John Boyne, bekend van zijn verfilmde bestseller The boy in the striped pyjamas, op maandag 7 november naar Rotterdam (20 uur in Arminius). Aanleiding is zijn nieuwe roman All the broken places, dat een vervolg is op die bestseller. Ik las beide boeken ter voorbereiding van het gesprek, dat gevoerd zal worden door Ernest van der Kwast.

De bestseller vertelt het ongeloofwaardige en om die reden zwaar bekritiseerde verhaal van de vriendschap tussen een Joods jongetje in Auschwitz en het zoontje van de kampcommandant. De roman kiest het perspectief van de negenjarige Bruno voor wie het verblijf in een villa bij Auschwitz vooral een hinderlijke scheiding van zijn vriendjes in Berlijn betekent. Het schokkendste is misschien wel hoe normaal Bruno’s leven eigenlijk is onder de gruwelijke omstandigheden.

Schuldgevoelens

Het vervolg schetst de levensgeschiedenis van Gretel, de zus van Bruno, die de oorlog overleeft in de wetenschap dat ze de dochter is van de man die verantwoordelijk was voor een van de grootste gruwelen aller tijden. Als ze 91 is komt er ineens een mogelijkheid om iets goed te maken, iets de doen aan de schuldgevoelens die ze al die jaren met zich heeft meegezeuld.

John Boyne is een begenadigd vakman, die de wendingen in zijn plots goed weet te doseren om de aandacht van de lezer vast te houden. Ik vond met name het nieuwe boek af en toe gekunsteld en daarmee ongeloofwaardig, alsof Boyne eerst de afzonderlijke passages/thema’s bedacht heeft en ze daarna nog aan elkaar moest praten. Kortom, er is meer dan genoeg om over te praten maandag. Er zijn nog kaartjes.