Aphra Behn – Oroonoko

Oroonoko is het fictieve levensverhaal van een Afrikaanse prins, die ontvoerd wordt door een Britse kapitein en als slaaf verkocht aan een plantage-eigenaar in Suriname, in de tijd dat het nog een Britse kolonie was. Het bijzondere van deze novelle van Aphra Behn is dat die in 1688 is geschreven. We zouden de beschrijvingen van de Afrikaanse en Indiaanse cultuur nu afdoen als exotisme. De houding tegenover slavernij is dubbelzinnig: in zijn algemeenheid aanvaardbaar, maar in het geval van Oroonoko niet acceptabel.

Als je het tijdperk in aanmerking neemt, is dit niet alleen een van de vroegste novellen in de Europese literaire geschiedenis, maar ook eentje met een opgehemelde zwarte hoofdpersoon, harde kritiek op de hypocrisie van de ‘christelijke’ slavenhouders en een begripvol verslag van een slavenopstand. Ik vond het ontzettend interessant om te lezen.