Shehan Karunatilaka – The seven moons of Maali Almeida

Met The seven moons of Maali Almeida won de Srilankaanse auteur Shehan Karunatilaka in 2022 de Booker Prize. De premisse is klassiek: een vermoorde fotograaf krijgt van een post-mortale bureaucratie zeven dagen de gelegenheid om dingen recht te zetten in de staart van zijn voorbije leven. Maali Almeida wil vijf enveloppen met foto’s bij de juiste mensen bezorgd krijgen.

Wat van deze roman een pageturner maakt is niet zozeer het plot (lukt het hem de foto’s op hun plek te krijgen en te ontdekken wie hem heeft vermoord?) als wel de sfeertekening van het gewelddadige Sri Lanka rond 1990. Bevolkingsgroepen die elkaar naar het leven staan, eindeloze corruptie, achteloos geweld – en daartussendoor laverend een gokverslaafde homoseksuele fotograaf die iedereen te vriend probeert te houden Ć©n zelf iets van menselijkheid te behouden. Ik heb het in hoog tempo uitgelezen.