Het zit in een lab en het heeft gelijk
De burger mort. Is de straling van mobiele-telefoonmasten echt ongevaarlijk? Is de evolutietheorie werkelijk de beste verklaring voor het leven op aarde? Is genetische gemanipuleerde soja onschadelijk voor het milieu en de gezondheid? Dat zal hij zelf wel beslissen.
Wetenschappers hebben moeite met zulke sceptische burgers. Als zij hun onderzoek af hebben, is wat hen betreft het laatste woord gesproken. Zo’n starre houding is in een democratische samenleving niet acceptabel. Dus groeit het wantrouwen.
Recensies, bronnen en reacties
Verschenen: 2008, ISBN: 978 908571 0974
Bijbel, Koran, Grondwet
Tot 11 september 2001 woonden in Nederland grote groepen Marokkanen en Turken. Na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten waren het ineens allemaal moslims. De vraag drong zich op: hoe gaan we daarmee om? Het leek erop dat de Nederlandse politiek na acht jaar Paars beleid niet meer weet wat ze aanmoest met geloof en levensbeschouwing. Dat bleek niet alleen uit de moeizame verkenning van islamitische kringen, maar ook uit de manier waarop met christelijke sentimenten wordt omgegaan in discussies over homohuwelijk en euthanasie.
Vlak voor zijn dood, op 13 mei 2002, ging ik met GroenLinks-kamerlid Ab Harrewijn een tiental prominenten langs om hun mening over deze materie te vragen. Ik werkte de gesprekken uit, samen schreven we de conclusies.
Verschenen: 2002, ISBN: 978 905352 8113
De programmeur en de kangoeroedans
De computer is het eerste instrument dat net als mensen informatie niet alleen kan opslaan, maar ook gericht bewerken. Het ligt voor de hand dat de ontwerpers van de machine hun eigen informatieverwerkende capaciteiten erin projecteren. De speurtocht naar die projectie leidt terug naar de grotten van Lascaux.
Uitgebreide samenvatting
Article in english
Verschenen: 1998, ISBN: 978 902672 4993
De geprogrammeerde graal
Al sinds de eerste computer het levenslicht zag, of eigenlijk al daarvoor, hebben mensen zich afgevraagd of een apparaat ooit dezelfde intellectuele vermogens zullen hebben als zijzelf. Talloze redeneringen zijn opgezet om deze vraag positief of negatief te beantwoorden. Maar geen enkele van die redeneringen deugt.
Technisch artikel in het engels
Verschenen: 1996
ISBN: geen (relatiegeschenk)