Wat mij zoal bezig houdt

Christian Jongeneel
Cultuur Schrijver | Roerganger | Adviseur
Technologie Wetenschapsjournalist | Techniekfilosoof
Politiek Scheidsrechter | Organisator
Persoonlijk Rotterdammer | Reiziger

Romans

Magda is overal
In november 2018 verscheen mijn debuutroman Magda is overal. “Alsof Bret Easton Ellis en Gabriel Garcia Marquez samen een filmscenario schreven”, schreef een van de meelezers. In 2020 volgde Venus in het gras.

Korte verhalen

Sitting Bull
Via korte verhalen leer je het literaire vak. In de loop der jaren heb ik een handjevol gepubliceerd in literaire tijdschriften, die allemaal ter ziele gegaan zijn. Een deel is nog wel online te vinden. Het verhaal Sitting Bull staat als voorbeeld op de site.

Rotown Magic

Rotown Magic
In 2002 was ik een van de oprichters van Rotown Magic, dat literaire activiteiten verzorgt in Rotterdam. Als redacteur werk ik zelf mee aan het interviewprogramma Boek & Meester.

Lezen

Lezen en schrijven
Mijn literaire voorkeur gaat uit fantasievolle romans, zoals deze. Van interessante boeken die ik lees, zet ik korte recensies hier op de site.

Cultureel ondernemen

Cultureel ondernemen
Mijn ervaring met poppodia gebruik ik onder meer om kleine en middelgrote instellingen te adviseren over hun businessplannen. Dezelfde kennis zet ik in om onder andere Rotterdam en Schiedam te adviseren over festivalbeleid.

WaterFront en Watt

WaterFront
Mijn bemoeienis met de Rotterdamse jongerencultuur leidde niet alleen tot de oprichting van Rotown Magic, maar ook tot het voorzitterschap van de poppodia WaterFront en Watt. Het was een leerzaam maar ook pijnlijk avontuur.

Yazoo

Yazoo
Upstairs at Eric’s van Yazoo was het eerste album dat ik kocht. Ik houd nog altijd een discografie bij op yazooyaz.com.

Sargasso clips

Sargasso clips
Op weblog Sargasso programmeer ik ’s avonds regelmatig muziek, met een voorkeur voor bizarre bands uit verre oorden.

Wetenschapsjournalistiek

Wetenschapsjournalist
Sinds 1988 schrijf ik over wetenschap en technologie: reportages, interviews, analyses, columns. Bekijk mijn portfolio voor voorbeelden van mijn werk. Mijn specialisaties liggen in de ICT: cyberveiligheid en privacy, robotica, energiesystemen.

Redactiewerk

Redacteur
In de loop der jaren ben ik interim hoofdredacteur, eindredacteur en vakredacteur geweest bij (onder andere) Delta, Technisch Weekblad en de Volkskrant.

Brochures en Boeken

Brochures en Boeken
Wetenschapsjournalist zijn betekent veel losse artikelen schrijven, maar ik maak in opdracht ook brochures en boeken, al dan niet samen met Onderzoeksboek.nl.

Filosofie van de informatica

Filosofie van de informatica
“Het beste informaticaproefschrift aan de TU Delft ooit”, noemde Willem van der Poel, de nestor van de Nederlande informatica mijn dissertatie ‘The informatical worldview, an enquiry into the methodology of computer science’. Een populaire editie verscheen als ‘De programmeur en de kangoeroedans’.

Ethiek en technologie

Ethiek van de technologie
Ethiek en technologie is een belangrijk thema in mijn meer opiniërende journalistieke werk. Zie het dossier hierover.

Techniek en maatschappij

Het zit in een lab
Als journalist ben je je extra bewust van de manier waarop wetenschappelijke communicatie overkomt bij het grote publiek. Ik signaleerde een aantal trends, die ik analyseerde in het boek Het zit in een lab en het heeft gelijk..

Bètacanon

Bètacanon
Een van de leukste projecten die ik onder handen gehad heb, is de redactie van het boek De Bètacanon, waarin vijftig jonge wetenschappers hun vakgebied uitleggen.

Bataafsch Genootschap

Bataafsch Genootschap
Ik ben lid van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelijke Wijsbegeerte, een 250 jaar oud gezelschap van wetenschappers in Zuid-Holland.

Ab Harrewijn Prijs

Ab Harrewijn Prijs
De Ab Harrewijn Prijs beloont sinds 2003 initiatieven voor de rafelrand van de samenleving. Ik bedacht hem en organiseer hem jaarlijks.

GroenLinks

Politiek
Voor GroenLinks heb ik vele vrijwillige functies bekleed, vooral op het gebied van politiek personeelsbeleid. Momenteel ben ik voorzitter van de Commissie Geschil en Beroep.

Sargasso

Sargasso
Sargasso is een van de oudste politieke weblogs van Nederland. Ik schrijf er over politiek, onder meer in de vorm van microcolumns.

Satire

Sargasso
Politiek en fictie ontmoeten elkaar in de satire. Soms is het fijn de fantasie even de vrije loop te maken en toch een relevant punt te maken. In deze categorie valt het meest gelezen stuk op mijn site.

De Linker Wang

De Linker Wang
De Linker Wang, platform voor religie, politiek en samenleving, voelt als mijn thuisbasis binnen GroenLinks. Ik zat jarenlang in de redactie van het blad.

De Helling

Helling
Voor De Helling, het blad en de site van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, schreef ik een aantal politieke essays.

Militia Christi

Militia Christi
In de tien eeuwen na het ontstaan ontwikkelde het christendom zich van een pacifistische tot een bij vlagen zeer agressieve religie. Ik schreef er een essay over.

StellingChecker

StellingChecker
Als een van de hoofdredacteuren van De StellingChecker legde ik uitspraken van politici langs de meetlat van de feiten. Sommige checks zijn ook hier op de site te lezen.

Reiziger

Reiziger
Ik ga graag naar onbekende plekken, liefst niet met het vliegtuig. In 2004 reisde ik zelfs 25.000 kilometer per trein, bus en boot naar het Indonesische dorp waar ik opgroeide.

Rotterdam

Rotterdam
Toegegeven, als Rotterdammer ben ik import. Mijn familie komt hier echter wel deels vandaan. En ik hoef er niet meer weg.

Maaskant Open Grenzen

Maaskant Open Grenzen
Maaskant Open Grenzen is een van de gemeenschappen in de prachtige Laurenskerk. Ik ben voorzitter van de kerkenraad.

Vers Beton

Vers Beton
Vers Beton is het weblog voor de harddenkende Rotterdammer. Ik zit er in de raad van toezicht, met name om mee te denken over de zakelijke kant. Deze Rotterdamse blogs zijn ook leuk.

Oikocredit

Oikocredit
De combinatie van belangstelling voor verre landen en kerkelijke meelevendheid bracht me in 2015 in India voor een leerzame studiereis van micro-kredietverstrekker Oikocredit.

Waaghals

Waaghals
Leuke dingen om te doen: fietsen over de weg des doods, raften op een klasse V rivier, van een bevroren vulkaan af roetsjen, aan een touw door het regenwoud slingeren.

WordPress

WordPress
Toen ik besloot mijn site in WordPress te bouwen, kon ik het niet laten om de code vanaf de grond zelf te tikken. Inmiddels help ik op StackExchange, ’s werelds grootste vraagbaak voor programmeurs, anderen met hun WP-problemen.

Klusjesman

Klusjesman
Tussen al het denkwerk door is het fijn af en toe iets met je handen te doen. Ik woon in een oud jugendstilpand, dat ik als architect, aannemer en klusjesman eigenhandig (en met de nodige hulp) opknapte.