Truman Capote: In cold blood

In cold blood van Truman Capote is een controversiële klassieker op de grens van fictie en journalistiek. Het reconstrueert in detail de moord op een gezin in Kansas in 1959, volgt de moordenaars en de politieagenten tot in en voorbij de rechtszaal. Allemaal waar gebeurd, volgens Capote, die weliswaar heel gedegen onderzoek deed, maar ook scènes en dialogen uit zijn duim zoog. De feiten zijn lang geleden, dat het boek nog relevant is heeft te maken met de stijl.

Truman Capote grijpt de lezer bij de strot met zijn dwingende manier van schrijven. De enorm gedetailleerde beschrijvingen brengen het rurale Kansas en zijn bewoners tot leven. Juist door het bij feitelijkheden te houden en empathie met de slachtoffers te vermijden geeft hij je als lezer het gevoel dat je er zelf bij bent in plaats van dat iemand het aan je vertelt.

Op een gegeven moment is dat trucje echter uitgewerkt en beginnen de lang uitgesponnen omschrijvingen tegen te staan, met name in het laatste deel als Capote allerlei zijpaden bewandelt om aan de afgesproken lengte te komen (het verscheen aanvankelijk in vier delen in The New Yorker). Ik heb het geboeid en met bewondering gelezen tot ongeveer de helft.