Appie

048

De opkomst van buitenlanderhaat en armoede in Nederland waren voor mijn politieke mentor Ab Harrewijn ooit de aanleiding om het pastoraat te verlaten voor de politiek. Hij werd eerst partijvoorzitter van GroenLinks en later lid van de Tweede Kamer. Onverwacht stierf hij in 2002, een paar dagen voor de landelijke verkiezingen. Zijn initiatiefwet topinkomens kon hij daardoor zelf niet meer afmaken, maar kwam er wel. De ‘wet Harrewijn’ geeft ondernemingsraden recht op inzage in de inkomens van de bedrijfstop. Het is een kleine stap, besefte Ab zelf ook, meer zat er op dat moment niet in. Maar GroenLinks Rotterdam komt binnenkort wel met een voorstel om salarissen in de Rotterdamse publieke sector te beperken.

Na Abs dood richtte ik met wat vrienden een naar hem genoemde prijs op, bedoeld voor initiatieven die de onderkant van de samenleving ten goede komen. Dit jaar wordt hij voor de vierde keer uitgereikt, op 13 mei in Den Haag. Wie nog een mooi project weet, kan dat via de site aanmelden.