Christen Unie

135

Vandaag is in de achtertuin van Alexander Pechtold het verkiezingsprogramma van D66 gepresenteerd. Maar goed, ik kan me beter bezig houden met een ander programma, dat van de Christen Unie, de partij die na de komende verkiezingen met haar zeven zetels een links kabinet aan een meerderheid gaat helpen.

Natuurlijk komt het woord ‘gezin’ in dat programma meer voor dan in dat van GroenLinks, maar verder lijkt het er veel op, zeker in sociaal-economisch opzicht. Met fiscalisering van de wao, aftoppen van de hypotheekaftrek en zo nog wat maatregelen plaatst de partij zich nadrukkelijk aan deze kant van het CDA.

De grote verschillen liggen als altijd op het micro-ethische vlak. De Christen Unie is tegen homohuwelijk, abortus, prostitutie, gokken, drugsgebruik en andere zaken die God verboden heeft, maar ziet goed kans de oude dogma’s met modern humanisme te verbinden. Ik heb het niet allemaal gelezen (want 82 bladzijden), maar aanknopingspunten biedt het absoluut.