Maatschappelijk kapitaal

156

De Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteren een motie van de ChristenUnie/SGP aangenomen waarin het college gevraagd wordt onderzoek te doen naar het maatschappelijk kapitaal dat religieuze instellingen vertegenwoordigen. Vergelijkbaar onderzoek in Den Haag heeft aangetoond dat alleen al migrantenkerken voor 17,5 miljoen euro aan maatschappelijke dienstverlening doen, als je al dat vrijwilligerswerk kapitaliseert.

Migrantenkerken, waarvan er in Rotterdam al gauw 150 zijn, bereiken veel eerste-generatie migranten die nog hun weg moeten vinden in de Nederlandse samenleving. Belangrijk dus dat daar aandacht voor is, zoals ik eerder al schreef. Wethouder Jantine Kriens, voor wie dit soort kennis belangrijk is bij uitvoering van de WMO, zegde toe de motie uit te voeren.

Tegen de motie stemden, zoals te verwachten viel, Leefbaar Rotterdam, maar ook coalitiepartner VVD. Dat laatste zegt wel wat over de Rotterdamse VVD, want in Den Haag hoorde die partij juist tot de initiatiefnemers. Het initiatief in Rotterdam lag bij CU/SGP en GroenLinks.