Scheve schaats van Britta Böhler

571

Als advocaat probeer je soms de wet een beetje op te rekken ten gunste van je cliënt. Dat snap ik best. Maar als senator moet je juist de (grond)wet boven alles stellen en mag je juridische zuiverheid geen onderwerp van discussie zijn.

Door op verzoek van haar cliënt Ayaan Hirsi Ali uit de school te klappen over beveiligingsafspraken heeft GroenLinks senator Britta Böhler zichzelf en de partij op dit laatste punt geen dienst bewezen. Het is misschien niet strafbaar en de stukken zelf stellen weinig voor, maar de vraag is toch of je haar kunt vertrouwen met een staatsstuk waar ‘vertrouwelijk’ boven staat.

Het meest valt Britta echter kwalijk te nemen dat ze partijleider Femke Halsema kwetsbaar heeft gemaakt voor vragen over haar integriteit. De vraag dringt zich immers op of Femke zich in het debat over de beveiliging van Hirsi Ali voor het karretje van Britta’s advocatenpraktijk heeft laten spannen. Ik neem aan dat dit niet het geval is, maar politiek gaat voor een belangrijk deel over schijn vermijden. Nog zo’n incident is uiterst onwenselijk.

Er zullen ongetwijfeld meer haken en ogen aan zitten en puur juridisch is de actie misschien best verdedigbaar, maar in het belang van de beeldvorming voor de partij zal Britta moeten kiezen: óf spraakmakende cliënten vertegenwoordigen, óf senator voor GroenLinks. Voor de combinatie van beide heeft ze zich gediskwalificeerd.