Vredesmissies leiden tot staatsgrepen

555

Fiji is een van de grotere eilanden in de Stille Zuidzee. Internationaal valt het vooral op doordat het nooit te beroerd is om soldaten te leveren voor vredesmachten van de Verenigde Naties. Dat is een fijne bron van inkomsten voor het land.

Die bereidheid heeft echter ook een keerzijde, constateert de Economist deze week. Het leger van Fiji is in de afgelopen dertig jaar gegroeid van 200 naar 20.000 man en als die niet in het buitenland zitten, gaan ze zich met de binnenlandse politiek bemoeien. Drie staatsgrepen zijn er inmiddels geweest, de laatste in december vorig jaar.

Het militaire regime vindt dat burgers niet klaar zijn om het land te regeren, maar schrikt zelf buitenlandse investeerders en toeristen af. Waardoor het land economisch nog afhankelijker wordt van het leger en zijn vredesmissies.