Koerden willen helemaal geen vrede

596

‘Koerden betogen voor vreedzame oplossing’ stond vandaag boven een foto in de Volkskrant. Daaronder stond echter duidelijk dat de menigte in Den Haag “Öcalan, Öcalan” scandeerde. Dan denk ik niet meteen aan een vreedzame oplossing, maar eerder aan de PKK.

De PKK is, zoals bekend, geen voorstander van een vreedzame oplossing. De partij heeft juist de wapens weer opgenomen, toen de AK-partij (het CDA van Turkije) de rechten van Koerden ging verbeteren en de PKK haar populariteit zag dalen. Het Turkse leger ging er graag op in. Beide seculiere machten hebben er belang bij Turkije weer te splitsen langs etnische lijnen, waar de AK-partij erin slaagde Turken en Koerden te verenigen op de gematigde islam.

Terwijl de Koerden in Den Haag demonstreerden, verzamelden Turken zich in Deventer om een verbod op de PKK in Nederland te eisen. Nergens demonstreerden ze samen voor een vreedzame oplossing.