Kaya op matje om urbanpodium

761

Leefbaar Rotterdam (en vermoedelijk ook PvdA) roepen bij de raadsvergadering vanmiddag cultuurwethouder Orhan Kaya (GroenLinks) middels een ‘regeling van werkzaamheden’ op het matje vanwege een artikel in het AD/RD van afgelopen dinsdag, waarnaar ik helaas niet kan linken, omdat het niet online staat.

In genoemd artikel halen de verzamelde poppodia van Rotterdam hard uit naar het op te richten urban podium. Namens Waterfront voer niet ik het woord, maar directeur Jasper Damsteegt. Er zijn vijf poppodia in Rotterdam. Drie daarvan hebben al een substantiële urbanprogrammering en alle vijf zijn noodlijdend. Daarom heeft de gemeenteraad een stokje gestoken voor de oprichting van een fysiek podium uit de vijftien miljoen die in het coalitie-akkoord was uitgetrokken voor een ‘urban podium’.

Ondertussen heeft het er alle schijn van dat er sluipenderwijs wel degelijk een fysiek podium wordt ingericht, namelijk in het oude Fotomuseum aan de Witte de Withstraat. Dat moet een tijdelijk hoofdkwartier worden van de Jongerenhoofdstad 2009, maar in de krant wordt ineens de volle vijftien miljoen uitgetrokken om wat van het pand te maken in dat jaar. Een podium voor (muziek)optredens, dansstudio’s, oefenruimtes voor bands – die bouw je niet voor één jaartje op om het daarna weer af te breken. En als je dat wel van plan bent, is het kapitaalvernietiging.

Update om vier uur: het gaat nader besproken worden in de commissie.