Urbanpodium en inburgering

967

Er zit beweging in twee dossier die Rik Grashoff, de vorige maand aangetreden GroenLinks-wethouder in Rotterdam, erfde van zijn voorganger. Vandaag is een voorstel voor het langverwachte urbanpodium besproken in het college. Dat het vanochtend al uitlekte via ‘betrokkenen’ geeft al aan dat er flink over overlegd is, zodat er nu meer draagvlak in de sector voor is dan eerst. De wandelgangen van het stadhuis fluisteren dat de coalitiefracties ook hun bezwaren hebben ingetrokken.

Lastiger wordt het inburgeringsdossier. Dit voorjaar meldde het college trots dat er 4000 inburgeraars waren, zoals beloofd. Dat getal klopt niet. Veel van die mensen zaten in een inloopklas, maar niet echt op cursus. Gezien de grote symbolische waarde van de inburgering is dit waarschijnlijk het stekeligste dossier op Riks bord, waar hij al zijn behendigheid voor nodig zal hebben. Anderzijds, de onwerkbaarheid van de wet is een zo onderhand algemeen bekend gegeven.