Natafelen 2: Femkes speech

1019

Zo mooi grafisch als David gedaan heeft, kan ik Femkes speech op het afgelopen congres niet analyseren. Hij was inderdaad niet zo bijzonder. Femke zal de afgelopen dagen veel bezig geweest zijn met haar boek, zodat ze het schrijven van de speech deze keer beter aan iemand anders had kunnen overlaten, in plaats van ergens in een verloren uurtje iets in elkaar flansen.

Ik ben het echter niet eens met de analyse dat het teveel over anderen gaat. Een aanval die met humor gepaard gaat, haalt de angel uit de opmerking, brengt een lach in de zaal en een quote in de krant. ‘Zouden ze bij het kabinet denken dat de KLM echt met zwanen vliegt?’, is voor mij een klassieker van de vorige partijleider. Ik vond het tekenend dat Femkes beste grap deze keer onbedoeld was (‘Wouter Bos verdient een compliment voor de kredietcrisis’).

Hoe dan ook, ik ga op basis van één speech geen conclusies trekken. Inhoud en toon passen bij de intellectuele stijl die Femke zich heeft aangemeten en die ook hoort bij het team van kamerleden dat de partij heeft neergezet. Van mij mag er wel wat meer Ab in, maar dan roer ik op een wel heel bekende trom.