Datamining niet opgewassen tegen data-explosie

1212

Na de aanslagen van 11 september besloot de Amerikaanse regering om vliegtuigpassagiers aan strengere controles te onderwerpen voordat zijn aan boord mochten. Een van de systemen daarvoor was Capps II, dat een groot aantal commerciële en overheidsdatabestanden doorzocht of daaruit een riskant profiel naar voren kwam. Wie van het systeem een ‘code rood’ kreeg, liep het risico van boord geweerd te worden.

Privacywaakhonden protesteerden luid tegen het systeem, maar haalden bakzeil. In 2004 werd het systeem ingevoerd en kreeg meteen te maken met een groot aantal ‘false positives’, onschuldige mensen die door onnauwkeurigheid van het systeem ten onrechte uit de rij gepikt werden. Tot de prominente slachtoffers behoorde senator Ted Kennedy, die door Capps II meerdere malen eruit gepikt werd, omdat zijn naam zou lijken op die van iemand op de verdachte lijst.

Lees verder bij Sync