GroenLinks lijst Rotterdam: jong en gekleurd

1302

Zo, GroenLinks Rotterdam heeft de vierjaarlijkse hellofajob weer klaar: de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat Arno Bonte de lijst zou gaan trekken, was al langer duidelijk. De namen daarachter zullen verrassen: schoolloopbaanbegeleider Nourdin el Ouali, jurist Jos van Eijk en logopediste Judith Bokhove. Nourdin en Judith zijn nieuwe binnen GroenLinks, Jos brengt een portie ervaring binnen.

Ook in de deelgemeenten een mix van oud en nieuw. De lijsttrekkers zijn allemaal ervaren krachten, maar daarachter wemelt het van de nieuwe namen. Wel heel jammer is dat de kandidatencommissie in de deelgemeente Charlois onvoldoende gekwalificeerde mensen heeft kunnen vinden. Tenzij het bestuur nog met een ander voorstel komt, zal GroenLinks daar niet meedoen (anderzijds is de greep van de PvdA daar zo sterk dat je er toch voor spek en bonen bijzit). Voor de centrumadviesraad wordt ook voorgesteld die te laten lopen.

Waar ik vooral heel blij mee ben is dat we in Rotterdam goed blijven in het vinden van sterke allochtonen. De stedelijke lijst kent mensen met een Marokkaanse, Turkse, Iraanse, Surinaamse, Palestijnse en Arubaanse achtergrond. Twee deelgemeenten hebben een allochtone lijsttrekker. Toegegeven, het is minder dan vier jaar geleden, maar nog altijd stukken beter dan Den Haag (geheel witte lijst), Amsterdam (één allochtoon bij eerste tien geadviseerd) en Utrecht (witte top geadviseerd maar daaronder veel kleur).

Update uit de reacties: De opmerking over Utrecht is onterecht, het was me ontgaan dat de alv inmiddels het commissie-advies omgegooid had. Het zit nog weer net iets anders en ik moet me gewoon niet meer met de afdeling Utrecht bemoeien.