PvdA en LR volgen zelfde koers

1353

Jawel mensen, het is verkiezingstijd. Dat dacht u al toen u Dominic Schrijer (PvdA) zijn plan hoorde ontvouwen om Rotterdamse bijstandsgerechtigden voortaan te laten werken voor hun uitkering. En u denkt het helemaal nu Marco Pastors (LR) zegt dat dit zijn plan was. Pastors heeft gelijk, kijk maar wat ik ervan vond toen de grote Victor Reijkersz anderhalf jaar geleden een vergelijkbaar plan lanceerde.

Maar ik wil het nu even niet over de inhoud hebben, want dit kost zo waanzinnig veel geld dat het niet voorbij een proefballonnetje gaat komen. Veel interessanter is dat PvdA en LR nu kennelijk ook op sociaal gebied dezelfde koers voorstaan. Op veiligheidsgebied had de PvdA al bij de vorige verkiezingen het LR-beleid gekopieerd. Er blijven natuurlijk genoeg verschillen over (naast dat enkele kopstukken elkaar domweg niet motten), maar beide partijen groeien overduidelijk naar elkaar toe.

Binnen de PvdA wordt steeds openlijker gefilosofeerd over een coalitie met LR, ondanks het debacle bij het Hoek van Holland debat. Inhoudelijk lijken de barrières kleiner te worden. Het zal afwachten zijn hoe dit in de komende campagne verder gaat uitwerken: gaan PvdA en LR zich tegen elkaar afzetten of gaan ze dezelfde voornemens claimen? In elk geval zouden de verkiezingen wel eens minder digitaal kunnen zijn dan alleen de vraag welk blok de meeste stemmen haalt.