Ritme van kunst en stad

1572

Post van de Rotterdamse Kunststichting, waarvan ik dacht dat die vijf jaar geleden was opgehouden te bestaan, nadat de activiteiten waren verdeeld onder de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).

De RKS beleeft echter een tweede leven als de consultancytak van de RRKC. Op 14 april organiseert ze een seminar onder de titel ‘Ritme van kunst en stad’. Woensdag zit ik bij de brainstorm om dat thema in de aanloop alvast wat nader uit te werken.

Het geval wil dat Rotterdam best trots mag zijn op de manier waarop ze de cultuur in haar stad georganiseerd heeft. En dan bedoel ik niet alleen de tien miljoen extra per jaar die GroenLinks in de afgelopen periode geregeld heeft. Geld is belangrijk en noodzakelijk, maar het is vooral de hefboom voor een doe-het-zelf mentaliteit.

De Rotterdamse cultuur is dynamisch: iedereen die een goed idee heeft en blijk geeft van enige daadkracht, kan geld krijgen om eens wat te proberen. Niet alles lukt, en dat is niet erg. Maar veel nieuw talent krijgt een kans en dat weerhoudt ook het establishment ervan al te erg vast te roesten. Zo zorg je dat kunst geworteld blijft in het ritme van de stad.