De statistieken van 2010

1706

Begin vorig jaar ging dit weblog op zijn kop: overstap naar wordpress bij een nieuwe hoster. Ook de manier van statistieken werd anders: niet alleen via de site zelf, maar ook via Google. Dus ik was extra nieuwsgierig wat dat heeft opgeleverd.

Eerst Google Analytics maar eens. Dat meet hoeveel mensen werkelijk de site bezocht hebben (dus niet alleen de rss-feed gelezen, wat de trouwe bezoekers doen). Google telde in elf maanden 10.912 unieke bezoekers, die goed waren voor 13.176 bezoeken en 18.195 pagina views. Dat leidt tot het volgende grafiekje:

1706a - google grafieken over 2011

Twee pieken vallen op. De eerste in maart, die blijkt te zijn veroorzaakt door massale hits op deze oude column, veroorzaakt door de website rok.startpagina.nl. Korte rokjes scoren! De tweede, in september, is ook curieus. Vanaf dat moment kwam deze blogpost over Roosbeef boven als eerste uit Google, wanneer je de liedtekst intikte. Meer in het algemeen kun je goed zien dat intensief bloggen loont. Toen ik in de loop van het voorjaar op de rem trapte, zakten ook de bezoekcijfers van de site in.

De grafieken van mijn provider laten een ander beeld zien, omdat die niet zoals Google kijkt welke volledige pagina’s werden opgevraagd, maar ook de rss-feed en plaatjes daaruit, dat wil zeggen de trouwe volgers en lezers via verzamelblogs als Planeet Groenlinks. Het aantal unieke bezoekers verdubbelt dik en het aantal bezoeken vervijfvoudigt. Kijk maar:

1706b - provider grafieken over 2011

Harde conclusies trekken blijft lastig, maar zelfs als een derde van het verkeer door zoekrobots gegenereerd wordt, bedien ik gemiddeld 50 unieke bezoekers per dag. Dat stelt op internet weinig voor, natuurlijk, maar ik doe het ervoor.