Waarom Bram van Ojik nummer 2 staat

1852

De lancering van oude rot Bram van Ojik op nr 2 van de kandidatenlijst voor GroenLinks was een grote verrassing. Maar toch ook weer niet. De kandidatencommissie was op pad gestuurd met de boodschap een potentiële opvolger voor Jolande Sap te vinden en in de huidige fractie zat die niet, had de lijsttrekkersverkiezing al duidelijk gemaakt.

De mineur waar de partij in zit, heeft ze zichzelf in den breedte aangedaan. Dat kan Jolande niet aangewreven worden. Maar als de verkiezingsuitslag werkelijk desastreus is, zal ze weinig keus hebben dan aftreden. Er is dus een kans dat Van Ojik snel aan de bak moet. Dat kan hij alleen met een mandaat van de leden. Logisch dus dat hij alleen voor de plekken 2 t/m 4 beschikbaar is.

Nu maar hopen dat het congres dat zaterdag ook ziet en niet in haar enthousiasme al het jonge bloed naar boven schuift (en de Amsterdammers natuurlijk).