Next level wayang van Hotel Modern

De hele kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg staat weer vol maquettes voor de nieuwe voorstelling van Hotel Modern, Ons Wereldrijk. De drie poppenspelers gaan met beeld- en geluidseffecten erdoorheen. Het publiek volgt het geheel via een groot scherm waarop de verrichtingen via kleine camera’s in handen van de spelers in beeld komt.

Drie episodes uit het begin van de Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel passeren: de onderwerping van Ambon, de slachtig op de Banda eilanden en de ondergang van het Javaanse koninkrijk Mataram. Ze laten zien hoe Nederland handig gebruik maakte van lokale conflicten om partijen tegen elkaar uit te spelen en zelf als alleenheerser boven te komen drijven. De geur van kruitdampen hangt op een gegeven moment in de zaal.

Het is, net als de twee voorgaande voorstellingen Kamp en de Grote Oorlog, weer een prachtig geheel dat Hotel Modern tot leven wekt. De poppetjes die met draadjes en stokjes bewogen worden, passen mooi in de Javaanse wayangtraditie. Omdat het verhaal minder bekend is dan dat van Auschwitz en de loopgraven, komt er wel meer verhalende tekst aan te pas. Na afloop mag het publiek de maquettes van dichtbij bekijken, om zich te verwonderen hoe klein en kwetsbaar het toneel is van het verhaal dat een paar minuten eerder nog levensgroot op het scherm verscheen.