George Eliot – Middlemarch

Middlemarch van George Eliot speelt zich af in het kleinburgerlijke milieu in een fictief Engels stadje zo rond 1830. Het gaat over de dingen die kleinburgers belangrijk vinden: bezit, huwelijk en reputatie. Het plot en de karakters konden me daardoor niet boeien, met uitzondering van de nuchtere Mary Garth, die helaas weinig airtime krijgt.

Toch was het geen straf om Middlemarch te lezen. Dat komt omdat George Eliot een ontzettend goede schrijfster is. Ze observeert scherp en zet haar karakter subtiel maar haarfijn neer. Bij vlagen is dat ontzettend grappig, al zal het oorspronkelijk niet zo bedoeld zijn. Hoewel er stilistisch ook wel wat aan te merken valt (het perspectief zwabbert een beetje) maakt de manier waarop Eliot de afzonderlijke scènes schetst het lezen van deze dikke pil meer dan waard.