I’m your man

235

Leonard Cohen heeft, zo schreef een recensent ooit, een kathedraal in zijn keel. Dat blijkt weer eens overduidelijk als aan het eind van de biopic ‘I’m your man’, waarin onder andere Nick Cave en Beth Orton covers zingen, de grote man zelf achter de microfoon plaatsneemt, met U2 als begeleidingsbandje. Bono zingt ook een couplet van ‘Tower of Song’ mee, maar zijn stem steekt iel en machteloos af tegen het machtige gebrom van de meester.

‘I’m your man’ is dan ook vooral een film voor fans, want ’s mans aanwezigheid drukt zo op alle anderen dat ze bezwijken onder zijn (vaak toch wat overdreven voorgestelde) grootsheid. Cohen is geen goede zanger. Op zijn albums mompelt hij voort, terwijl een of twee zangeressen om het beperkte bereik van zijn zware stem heen fladderen. Op zijn laatste album, ‘Dear Heather’, was hij definitief zijn stem kwijt.

Dit jaar heeft hij het zangwerk dan ook helemaal overgelaten aan zijn trouwste achtergrondzangeres, Anjani Thomas. Haar album ‘Blue alert’ is heerlijk jazzy. Anjani begrijpt tenminste dat je het werk van Leonard Cohen met zo min mogelijk opsmuk moet opdienen.