Valt Jan Wolkers nog te redden?

422

“Als christenen nu eens net zo authentiek waren in het geloof als niet-christenen in hun ongeloof, dan zou er veel gewonnen zijn.” L.W. van der Meij, predikant van de christelijk-gereformeerde kerk te Driebergen, neemt het in het Reformatorisch Dagblad op voor Jan Wolkers.

“In de tijd dat Wolkers zijn boeken begon te schrijven, zaten veel mensen echt vastgeroest in gereformeerde systemen en rituelen die alle geur en smaak verloren hadden. Wolkers begon te protesteren en te provoceren. Is dat vreemd? Ik kan daar best inkomen.”

Wat nu, mannenbroeders, moeten wij dan echt in de voetsporen van deze heiden volgen? Nee, nee, gelukkig niet. Lees Psalm 51, van David. “Wolkers dook onder in het feest van de zinloosheid en David nam de toevlucht tot God. Wie weet? Het kan voor Wolkers ook nog. Echt bevrijd worden. Het zou wel op de valreep zijn.”