De blik van Ehsan Jami

456

Toen Jan Blokker zich met zijn schonkige, boze oudemannenlijf losrukte van de Volkskrant, meende ik even voortaan verstoken te blijven van een fijn stuk satire op pagina 3. Vooral omdat ze een of andere knijter van de sportredactie in zijn plaats aanstelden.

Bert Wagendorp, alleen de naam al was minder hoekig en eigengereid. Zijn eerste stukjes waren zeker niet slecht, daar had hij vast maanden op zitten zwoegen. Maar inmiddels ben ik om. Bert is een verademing, lichtvoetiger dan Blokker maar zeker niet minder scherp. Hetgeen allemaal een opmaat is om het volgende stukje proza te kunnen citeren, naar aanleiding van een stuk over Ehsan Jami en Eddy Terstall, dat gisteren in de krant stond.

“Op de foto kijkt Terstall Jami indringend aan. Jami kijkt omhoog. Hij is duidelijk de weg kwijt. Hij denkt: was ik maar gewoon moslim gebleven. Dan had ik hier niet op een brug gestaan met Eddy Terstall terwijl ik geen idee heb waarom.”