Bericht van gringo: Flores & Tikal

488

Toen de Spanjaarden aan de verovering van Midden-Amerika begonnen, was Tikal, op een eilandje in een meer in het noorden van Guatemala, het belangrijkste functionerende centrum van de Mayacultuur. Het is zo fanatiek met de grond gelijk gemaakt dat er niet eens ruïnes over zijn. Vandaag de dag is het een toeristenoord.

Maar die toeristen komen wel af op een belangrijk centrum van de Mayacultuur, maar dan eentje dat ten tijde van de Spaanse komst al in de jungle verscholen lag. Tikal is een indrukwekkend complex van tempels en paleizen, nog altijd deels door oerwoud overdekt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je tijdens het rondlopen ook toekans, neusbeertjes en apen tegen het lijf kunt lopen.

Hoe dan ook, het blijft ironisch dat wat vier eeuwen geleden al teloor gegaan was, uiteindelijk een langer leven beschoren blijkt. En dat er nu veel Spanjaarden vol bewondering rondlopen.