Bericht van gringo: Suchitoto

479

Granada (Nicaragua) en Antigua (Guatemala) hebben de naam de mooiste koloniale stadjes van Centraal Amerika te zijn, en na bezoek aan de eerste kan ik beamen dat die er inderdaad prima bijligt, maar ik wil toch een lans breken voor Suchitoto, El Salvador.

Suchitoto wordt nog niet overlopen door toeristen – wat overigens geldt voor heel El Salvador, dat de meeste mensen toch vooral met burgeroorlog associëren en Nederlanders in het bijzonder met vier vermoorde ikon-journalisten – maar dat is juist een van de pro’s.

De charme van Suchitoto is nog niet opgepoetst en gepolijst, zonder dat het stadje vervallen oogt. Voor de Salvadoranen zelf is het namelijk een bekend dagje uit, zodat er net genoeg infrastructuur is om als buitenstaander prettig te verblijven. Ik heb in elk geval heerlijk op een terrasje langs de plaza mensen zitten kijken, met taco’s en een con leche de banana erbij.