Bericht van gringo: Tortuguero

474

Ik zeg Costa Rica, u zegt ecotoerisme. En dus stond ik gisteravond, bijgelicht door de rode lamp van een parkwacht, toe te kijken hoe een zeldzame zeeschildpad van toch zeker honderd kilo eitjes legde in het warme vulkaanzand van Tortuguero, een eiland aan de Caribische kust. Aan het schild, dat amechtig op en neer ging, en de steeds langere tussenpozen waarmee de eitjes tevoorschijn kwamen, kon ik zien dat het een zware bevalling was.

Het was een groene schildpad, een van de drie soorten die in Tortuguero te vinden zijn. Hoewel het vrouwtje de eitjes, ter grootte van een pingpongbal, toedekte met een dikke laag zand, zullen veel ervan uitgegraven worden, door mensen en dieren. De jongen die wel uitkomen zijn extreem kwetsbaar tijdens hun eerste momenten op het strand en in zee. Een op de duizend groeit uit tot een volwassen schildpad. Daar helpt geen ecotoerisme tegen.