Broertjes Coen maken splatter movie

Heel af en toe duikt in No country for old men de typische Coen-humor op, bijvoorbeeld als huurmoordenaar Anton Chigurh informatie probeert los te peuteren van de beheerster van een trailer park. Maar voor het overige valt er weinig te lachen in de film die Joel en Ethan Coen maakten naar het boek van Cormac McCarthy.

In de film zit Chigurh een redneck achterna die met twee miljoen dollar aan drugsgeld aan de haal is gegaan. Enigszins los daarvan staan de mijmeringen van de politieagent die weer achter het tweetal aan zit. De Coens zouden zichzelf niet zijn als ze de film niet volpropten met eigenaardige karakters, zoals Chigurh, die bij voorkeur moordt met een cilinder perslucht, maar het bloed vloeit zo overvloedig dat de subtiliteit volledig naar de achtergrond gedrongen wordt.

Wat overblijft is een erg goed gemaakte splatter movie, prachtig in beeld gebracht en onderkoeld geacteerd. De spanning is af en toe om te snijden. Maar een hoogtepunt in het oeuvre van de Coens is het niet.