Tempel van de Literatuur

906

Als would-be literator ging mijn hart natuurlijk sneller kloppen bij het opmerken van de Tempel van de Literatuur op de kaart van Hanoi. Ik bedoel, een heuse tempel voor de letteren, compleet met vaten om wierookstokjes te branden, dat is nog eens de cultuur serieus nemen.

De tempel dateert uit 1070 en is gewijd aan Confucius, opsteller van de vroege canon van de Chinese literatuur. Sinds 1076 werden hier ook ambtenaren opgeleid. Poëzie was indertijd een belangrijk onderdeel van het curriculum. Als je geen fatsoenlijk gedicht kon schrijven, had de keizer niets aan je. Tegenwoordig bestaan er juist veel klachten over de taalvaardigheid van ambtenaren. Dat oude curriculum was zo slecht nog niet – al is een poëtische beleidsnota uiteraard ook niet per se toegankelijk.