Bangladesh is terug bij af

952

Na een worsteling van ruim anderhalf jaar lijkt het erop dat de militaire coup in Bangladesh alsnog mislukt is. De generaals grepen op 11 januari 2007 de macht om een eind te maken aan de corruptie van twee partijen die om beurten de verkiezingen wonnen. De politieke leiders verdwenen achter de tralies en een neutrale burgerregering moest het staatsapparaat hervormen. Inmiddels is bijna iedereen echter weer op vrije voeten en gaan vermoedelijk dezelfde twee klieken de macht betwisten in de volgende verkiezingen. Enige lichtpuntje: die gaan misschien eerlijk verlopen.

Bangladesh draaide altijd om de entourages van twee dames: Khaleda Zia en Sheikh Hasina, die al decennia lang weigeren een woord met elkaar te wisselen. Beiden waren ooit eerste minister van een van de meest corrupte landen ter wereld. Zij en 170 andere politici kwamen in het beklaagdenbankje terecht, toen de militairen de macht grepen. Dat was natuurlijk niet netjes, maar de internationale gemeenschap keek stilletjes toe, net als toen generaal Musharraf de macht overnam in Pakistan, in de hoop dat het land er stabieler van zou worden.

In Bangladesh schoven de generaals een alom gerespecteerde technocraat Fakhruddin Ahmed naar voren, die ruim twintig jaar ervaring bij de Wereldbank inbracht. Als premier bracht hij de financiën van het land weer enigszins op orde. Twaalf miljoen (!) niet-bestaande kiezers werden van de lijsten gehaald (op een bevolking van 150 miljoen). Om het land internationaal geloofwaardig te houden, staan voor december verkiezingen gepland.

En die konden met goed fatsoen niet gehouden worden zonder deelname van de twee grootste partijen, die hardnekkig achter hun leiders bleven staan. Dus kunnen Zia en Hasina, inmiddels op vrije voeten, de komende tijd op campagne. Een van hen wordt de volgende premier van Bangladesh – tenzij de generaals zo gefrustreerd raken van hun mislukte opruimpoging dat ze een tweede keer ingrijpen, en dan allicht met hardere hand. (gc)